Actueel

IDEAAL // Jongeren aan het werk

Jongeren aan het werk

Robin, bedrijfsleider van Heilige Boontjes, helpt jongeren aan een baan als barista.

In de Rotterdamse wijk Spangen waren er veel jongeren die niet aan de bak konden komen, door een crimineel verleden, een beperking, of door simpelweg niet te weten waar te beginnen. Politieman Marco den Dunnen en sociaal ondernemer Rodney van den Hengel zagen de nood. Ze zetten een zelfvoorzienende organisatie op die deze jongeren goed kon re integreren. Met de Rotterdamse ‘niet lullen maar poetsen mentaliteit’ helpen ze jongeren aan een tweede kans.

// VERZAMELEN ‘Jongeren werden vooral gestraft. Als je met de politie in aanraking kwam kon je papier gaan prikken, maar er werd nagenoeg niet  geholpen met hoe je weer terug op de rails kon komen. Er waren weinig echt goede re integratie trajecten, en we wilden een plek maken waar jongeren echte arbeidsvaardigheden konden leren. Eerst begonnen we een fietserij, dat werkte niet zo goed. Koffie was hip, vandaar dat we deze koffiezaak zijn gestart. We zagen dat veel trajecten stopten na een paar jaar vanwege een gebrek aan subsidie. Rodney en Marco wilden zelfvoorzienend zijn, dus kwamen ze met de constructie ‘Stichting Heilige Boontjes’ en ‘Heilige Boontjes BV’. De Stichting is er voor de jongeren, de jongeren werken voor de BV, en het grootste deel van de winst van de BV gaat terug de Stichting in.

// VERBINDEN ‘We werken natuurlijk samen met de politie, maar ook met het jongerenloket van de Gemeente Rotterdam, die levert ons de jongeren aan. We werken ook samen met scholen zodat jongeren die dat willen  kunnen doorstromen naar school. We werken samen met de gemeente, met sociale ondernemingen, maar we staan ook in contact met de werkgevers waar de jongeren na het traject bij gaan werken en met hun families. Dit allemaal zodat we ervoor kunnen zorgen dat we de jongeren ook na het traject nauwlettend in de gaten kunnen houden en kunnen blijven ondersteunen.

// VERTELLEN Onze motto is ‘bijzondere verhalen, onvergetelijke koffie’. We willen de tijd nemen voor elk individu, en iedereen die bij ons binnenkomt behandelen we ook als een individu. Dat maken die jongeren niet altijd mee. Vaak wordt er bij hen de nadruk gelegd op de fouten die ze hebben gemaakt, wij leggen de nadruk op wat ze wel kunnen, en daardoor is ons traject ook zo’n succes.

“Ga mensen niet helpen om de subsidie, anders moet je niet in dit vak zitten. Je moet mensen echt willen helpen, en niet ‘weg willen helpen.”

// VOORUITGANG We hebben elk jaar ongeveer 50 jongeren die positief uitstromen, ze hebben daarna een vaste baan of leren door. We hebben een slagingspercentage van 85%, en dat is ongelofelijk hoog voor zo’n traject. Alle jongeren kunnen nog altijd langskomen voor een gratis bakkie koffie, en dat doen veel van hen ook. We  meten de vooruitgang in cijfers, maar de persoonlijke vehalen zijn het belangrijkst. Dat weet ik, omdat ik zelf ook zo’n verhaal heb. Ik ben zelf in het traject begonnen, kwam op jonge leeftijd al in aanraking met justitie, en ben nu bedrijfsleider bij Heilige Boontjes, daarom weet ik dat het werkt. Mijn tip voor andere sociale ondernemingen; wees oprecht. Ga mensen niet helpen om de subsidie, anders moet je niet in dit vak zitten. Je moet mensen echt willen helpen, en niet ‘weg willen helpen.’ Ze alleen het traject laten doorlopen en laten slagen voor de subsidie is niet genoeg, de persoonlijke aandacht staat centraal. ’

heiligeboontjes.com

KENNISMAKEN?

Stuur ons een berichtje